Serce Amazonii zamknięte w olejku rocou

Olejek rocou (roucou oil) otrzymywany jest z czerwonych, drobnych nasion schowanych w skupiskach wewnątrz czerwonego, kolczastego pancerza wydanego przez drzewo Annato porastające lasy Ameryki Północnej, głównie amazońską dżunglę.

Indianie amazońscy do dziś smarują się nim by ochronić skórę przed słońcem i owadami. Barwią nim również ciało podczas świąt i ceremonii, ponieważ daje trwałą, intensywnie czerwoną barwę. Jeśli chcemy z bliska przyjrzeć się barwnikowi annato nie musimy jednak jechać do amazońskiej dżungli w poszukiwaniu Indian. Wystarczy przyjrzeć się obrazom Gauguina, ponieważ używany przez niego czerwony barwnik to nic innego jak czerwień annato.

Olejek rocou nie jest jedynie mini-ambasadorem sztuki plemiennej i światowej. Posiada on bowiem silne właściwości kosmetyczne. Jego nasiona są bogactwem drogocennych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, selenu, magnezu, wapnia oraz sacharozy.

Olejek roucou należy do grona najbardziej niespotykanych i egzotycznych substancji, jakich używa się do pielęgnacji włosów. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, jaki możemy spotkać a ponadto stanowi bogactwo wielu cennych pierwiastków, które są nieocenione w pielęgnacji włosów: magnez, wapń, selen, witaminę A oraz E. Jego systematyczne stosowanie sprawia, że włosy stają się miękkie i elastyczne, a ich struktura keratynowa dzień po dniu regeneruje się. Dzięki temu włosy pielęgnowane za pomocą olejku roucou dają się łatwiej [&hellip

Czytaj...

Olejek roucou otrzymuje się z nasion owoców drzewa pochodzącego z Amazonii. Produkt bogaty jest w substancje antyoksydacyjne, beta – karoten, kwasy (salicylowy i elagowy), witaminę A i minerały (selen, magnez, wapń). Posiada płynną konsystencję i czerwony kolor. Olejek roucou ma wszechstronne zastosowanie w dziedzinie kosmetyki i medycyny, a także w przemyśle spożywczym (jako naturalny barwnik i przyprawa zapachowa). Powszechnie wykorzystuje się go do pielęgnacji skóry ciała i włosów. Stosując olejek roucou, należy uważać na jego [&hellip

Czytaj...

Olejek roucou pozyskiwany jest z nasion czerwonych i włochatych owoców. Wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków pielęgnujących włosy. Zawiera wiele cennych składników, bardzo łatwo się aplikuje, a efekty widoczne są prawie natychmiast. Tak jak inne olejki, tak i olejek roucou można aplikować na kilka różnych sposobów. Oczywiście metoda nakładania produktu na skórę głowy uzależniona jest od następujących czynników: długości i gęstości fryzury, typu porowatości i stopnia zniszczenia włosów, rodzaju skóry głowy i stosowanych do tej [&hellip

Czytaj...

Arnota właściwa to roślina, z której wytarza się olejek roucou. Otrzymany płyn ma czerwony odcień, płynną konsystencję i charakterystyczny zapach. Zawiera substancje zwalczające wolne rodniki, minerały i witaminy. Posiada działanie pielęgnujące skórę głowy i włosy. Olejek roucou wpływa zarówno na wewnętrzną, jak i na zewnętrzną strukturę włosów. Pozytywnie oddziałuje też na skórę głowy. Zawarty w olejku roucou beta – karoten przyspiesza wzrost włosów i wzmacnia cebulki włosowe. Aktywuje produkcję melaniny, dbając jednocześnie o naturalny kolor [&hellip

Czytaj...

Ciekawym wydaje się być fakt, ze owoce roucou mogą poszczycić się niebywale wysoką zawartością beta- karotenu. Ten z kolei posiada silne właściwości odmładzające. Nie pozwala zaniknąć produkcji włókien kolagenowych w naszej skórze, których ubytek powoduje utratę gęstości i wiotkości skóry a zatem przyspiesza procesy starzenia. Beta- karoten odbudowuje również zniszczone włókna kolagenu w naszej skórze i włosach. Świetnie radzi sobie też ze szkodliwym na nasz organizm działaniem promieni UV, czyli blokuje procesy foto-starzenia się skóry. Olejek roucou zawierając wysokie stężenie beta-karotenu będzie również bardzo korzystnie wpływał na cerę trądzikową oraz nadmiernie produkującą sebum skórę głowy, ponieważ normalizują pracę gruczołów łojowych i zwalczy wypryski nie pozwalając narodzić się nowym.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że witamina A zawarta w beta- karotenie zapobiega wypadaniu włosów. Przez stopniowe wzmacnianie i stymulację cebulek umiejscowionych pod skórą głowy zmusza je do pracy sprawiając, że włosy zaczynają nam odrobinę szybciej rosnąć. W miejscu tych, które wypadły pojawiają się nowe. Olejek roucou docenią zatem również panowie walczący z łysieniem plackowatym.

Jesli zatem poszukujesz "olejku młodości" koniecznie wypróbuj na swoich włosach i skórze rubinowy eliksir roucou.